Frågor & Svar

hemmablekningHur mycket kostar hemmatandblekning?
Priset för tandblekning ligger på internet mellan 300-600 kr för ett komplett kit. Mer detaljerade prisuppgifter hittar du i vår prisjämförelse samt på respektive produktsida.

Är tandblekning hemma verkligen säkert?
Ja, precis som hos tandläkaren innehåller den tandblekning du gör själv hemma Karbamid Peroxid. De fria radikalerna tränger in i tänderna och bleker dem på djupet utan att för den skull skada tänderna. Denna typ av tandblekning har över 10 års forskning bakom sig, vilket garanterar ett bra och säkert resultat.

Hur går tandblekningen till?
Först formar du tandskenorna så att de passar din under- och överkäke. Sedan applicerar du blekningsgel i skenorna och upprepar behandlingen tills du nått önskat resultat. De flesta tandblekningskit har väldigt enkla steg-för-steg instruktioner på Svenska, så du kan helt enkelt inte misslyckas. Se guiden Så bleker du tänderna för detaljerad information.

Vad bör jag tänka på innan jag bleker tänderna?
De tandblekningsprodukter som säljs idag är skonsamma och skadar varken fyllningar eller kronor. Har du dåligt tandkött eller synliga tandrötter bör du undvika tandblekning. Du bör heller inte bleka tänderna om du ammar eller är gravid, då forskningen är bristfällig inom detta området.

Hur lång tid tar det innan mina tänder blir vita?
Detta beror på en flera faktorer, t.ex. hur dina tänder såg ut innan blekningen, vilken styrka du har på blekningsgelén och vilket resultat du vill uppnå. Generellt tar det 1-2 veckor innan man får skinande vita tänder. Tänk dock på att inte bleka tänderna för mycket eftersom det de då kan se onaturligt vita ut.

Hur länge varar en tandblekning?
Resultatet från en tandblekning är permanent och håller vanligtvis i flera år. Naturligtvis blir tänderna gradvis mörkare med tiden även efter en tandblekning, allt eftersom man konsumerar mat och dryck. För att hålla tänderna konstant vita kan det vara rimligt att bleka sina tänder en gång om året. Företagen som säljer tandblekning har ofta refill-paket så att du kan underhålla dina blekta tänder.

Kan jag bleka endast ett fåtal tänder?
Ja, applicera bara blekningsgel i den delen av skenan där tänderna du vill bleka sitter. Många väljer t.ex. att bara bleka framtänderna som syns när man ler. För blekning av en enskild tand ger en tandblekningspenna bra precision.

Bleks mina lagningar också?
Nej, lagningar i tex porslin och komposit påverkas inte utan kommer behålla sin gamla färg.

Vad beror missfärgade tänder på?
De vanligaste orsakerna till missfärgade tänder beror på sådant som vi konsumerar, t.ex. färgstark mat, rödvin, tobak, kaffe och te. Dålig munhygien och karies är också vanliga orsaker, som kan ge en brun och i vissa fall svart missfärgning. Tändernas färgnyans skiljer sig också från person till person och en del människor har naturligt lite gulare tänder. Tänderna blir även mörkare med åren, något som är oundvikligt oavsett hur bra tänderna än sköts. Att tändernas färg förändras med åldern beror på att pulpan i tanden krymper med åldern och tändernas densitet blir på så sätt högre. Vissa mediciner kan också orsaka missfärgningar.

Fungerar så kallad ”whitening”-tandkräm?
Nej, sådan tandkräm fungerar i stort sätt inte alls. Tandkrämen kan ta bort vissa ytliga missfärgningar, men ger aldrig samma resultat som en riktig tandblekning. Missfärgningen sitter oftast djupare ner i tandens emalj, vilket gör att tandkrämen har väldigt liten eller ingen påverkan alls av tändernas nyans. Tandkrämen är dock skonsam mot tänderna och kan med fördel användas dagligen.