Så bleker du tänderna

Introduktion till tandblekning hemma
Jag kommer nu berätta, steg-för-steg, hur du rent praktiskt bleker tänderna själv. Detta är ingen manual, utan beskriver bara stegen för hemmatandblekning rent generellt.

Tänk dock på att det finns flera olika tandblekningsmetoder och att behandlingarna kan skilja sig mellan olika produkter. Läs därför noga igenom instruktionerna för just den tandblekning som du beställt.

Denna guide fokuserar främst på produkten Ease White, som är Sveriges mest sålda tandblekningsmedel.

Forma tandskenorna
I ditt tandblekningskit medföljer två tandskenor, en för underkäken och en för överkäken. Dessa måste formas efter dina tänder innan tandblekningen kan påbörjas.

Koka upp vatten i en kastrull och låt det svalna någon minut. Doppa sedan ner skenan i vattnet under 2-3 sekunder så att den blir mjuk och formbar. Om skenan inte blir tillräckligt mjuk, doppa då ner den igen, dock inte längre än 10 sekunder eftersom skenan då kan skadas.

När skenan blivit mjuk skakar du av vattnet och placerar den snabbt över dina tänder. Det spelar ingen roll om du börjar med under- eller överkäken. Medan skenan fortfarande är mjuk trycker du hårt med fingrarna på framsidan av tandskenan och arbetar sedan med dina fingrar längs med skenan. Jobba även med tungan för att forma tandskenans baksida.

När tandskenan har svalnat och formats färdigt tar du ut den ur munnen. Gör sedan likadant med den andra skenan.

Är du inte nöjd med resultatet kan du börja om med proceduren från början så att skenan får ett tydligt avtryck av dina tänder och sitter bra.

När du är nöjd klipper du av tappen med en sax. Du är nu redo att börja bleka dina tänder.

Påbörja blekningen av tänderna
För att få ett bra resultat av tandblekningen är det viktigt att dina tänder är rena. Borsta därför tänderna noga med mjuk tandborste och skölj med en bakteriedödande munskölj innan du påbörjar blekningsprocessen. Undvik dock tandtråd eftersom det kan irritera tandköttet.

I skenan applicerar du sedan en mindre mängd gel för varje tand som ska blekas (ca 3 mm gel per tand) i den främre delen av skenan. Du behöver egentligen bara bleka de främre tänderna eftersom de längre bak ändå inte syns när du ler.

Du placerar sedan tandskenan i munnen och trycker lite lätt så att gelen täcker framsidorna av tänderna. Om det kommer gel utanför torkar du av den med papper eller en tops.

Låt tandskenan sitta i drygt 30 minuter första gången. Sedan ökar du successivt tiden för varje blekningstillfälle tills du kommit upp till 2 timmar. Att bleka tänderna kräver upprepade behandlingar, upprepa därför blekningen tills du nått önskat resultat. Rengör tandskenan och dina tänder noga efter varje behandling.

Resultatet
Hur lång tid det tar innan tänderna blir vita är ganska individuellt, beroende på vilket resultat du vill uppnå. En tydlig skillnad kan ofta ses efter bara några timmars total behandling. Efter en vecka eller två är din tandblekning klar och tänderna skinande vita.